De Dag van de Diëtist: Merel Rijnen
woensdag 27 november 2024
Dit is de dag van Merel Rijnen, student aan de deeltijdopleiding Voeding & Diëtetiek aan de Haagse Hogeschool. Ze was al jaren voedingsmiddelentechnoloog met een eigen bedrijf (Food Dynamics), toen ze in 2022 de diagnose MS kreeg. Voor haar reden om haar passie voor voeding te combineren met gezondheid door aan de diëtistenopleiding te beginnen. Ze hoopt in januari 2025 als diëtist af te studeren
Bron: nieuwsvoordietisten.nl
Mijn werkdag begon…
Vanmorgen om 7:10 uur, toen ik (zonder snooze) opstond. Mijn man is dan de deur al uit, dus heb ik samen met mijn zoon (13 jaar) ontbeten. Hierna ben ik met de auto naar mijn stage bij ABCdiëtistennetwerk in Breda gereden, waar ik zelfstandig 3 vervolgconsulten heb gedaan. Een van de cliënten heeft veel last van slaapwandelen. Ze vertelde mij de afgelopen weken ontdekt te hebben dat het slaapwandelen afneemt als ze meer structuur in haar dag- en slaapritme maakt. Een andere cliënt voelt zich veel rustiger na de door ons eerder gemaakte afspraken: niet meer iedere dag wegen én afscheid nemen van een app op haar telefoon die haar steeds adviezen gaf over het aantal koolhydraten. Dat doet me goed!
Mijn werkplek is….
Wisselend. Met mijn laptop en “praatplaatjesmap” onder de arm, bezoek ik tijdens mijn stageperiode iedere week 3 verschillende locaties, waaronder 2 huisartspraktijken in een verzamelgebouw waarin ook een fysiotherapeut gehuisvest is. Dit zorgt voor een grote diversiteit aan cliënten met verschillende achtergronden, leeftijden, ziektebeelden en hulpvragen.
Mijn agenda voor deze dag bestaat uit…
Vervolgconsulten in de ochtend, waarna ik thuis nog even een uurtje rust op de bank pak. In de middag heb ik contact met Nelleke Litjens van Newly blend, over kleine aanpassingen op de viscositeit van de reeks sondevoedingen, welke we samen ontwikkeld hebben. Eerder, tijdens mijn opleiding, hebben we elkaar ontmoet en dat leidde tot een innovatieproject: de ontwikkeling van sondevoeding op basis van kwalitatief hoogwaardige en verse ingrediënten – Blended Diet – geschikt voor mensen die afhankelijk zijn van sondevoeding. Er ontstond een heel mooie samenwerking met het Netwerk Kinderdiëtisten en op dit moment worden er door heel Nederland samples getest. In januari 2025 zijn de blends voor iedereen beschikbaar.
Het leuke/uitdagende aan mijn werk vind ik…
De afwisseling van het maken van voorbeeld-dagmenu’s, het doorrekenen van voedingsbehoeften én de technologische kijk op voeding, het samenwerken met andere disciplines, maar bovenal de gezondheid van de cliënt vooropstellen en hiervoor maatwerk leveren.
Vandaag werd ik verrast door…
Een vraag van een cliënt: ‘Of bosvruchtenthee gezonder is dan zwarte thee?’. Wat voor mij vanzelfsprekende voedingskennis is, is dat voor een ander helemaal niet.
Terugkijkend op deze dag…
Het begin van mijn stage voelde als een sprong in het diepe! Ik was (te) hard aan het werk, maar heb inmiddels geleerd wat meer achterover te leunen en vooral de cliënt aan het werk te zetten. Vandaag kwam het besef dat me dit veel minder energie kost en de cliënten hierdoor ook meer hun eigen verantwoordelijkheid voor hun gezondheid nemen!